U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

NON-TRANSITIVE GRIME DICE

Deze set van vijf dobbelstenen is ontworpen door Dr James Grime. In deze set is er geen kleur dobbelsteen die al de ander gekleurde dobbelstenen kan verslaan. De dobbelstenen vormen wat we noemen een niet-transitieve set, wat betekent dat er geen zwakke of sterke dobbelstenen zijn. 

Dit verschijnsel van niet-transitief kennen we van het spelletje "rock, paper, scissors" , ofwel "steen, papier, schaar". In dit spel wint steen van schaar, schaar wint van papier en papier wint van steen. Omdat de set dobbelstenen uit vijf kleuren bestaat, is de set te vergelijken met de versie "rock, paper, scissors, lizard, Spock" wat bekend is van de serie "The big bang theory". De eigenschap winnen is dus niet afhankelijk van de kleur van de dobbelsteen, maar is afhankelijk van de kleur van de dobbelsteen van je tegenstander.

Hieronder zie je de samenstelling van de dobbelstenen.

                 RED                   BLUE                OLIVE                YELLOW          MAGENTA

 

Er zijn met deze set twee winnende strategieketens te maken.

De eerste winnende strategieketen is op volgorde van de woordlengte van de kleur (in het Engels).

De tweede winnende strategieketen is op alfabetische volgorde van de kleur (in het Engels).

In het algemeen is de strategieketen op alfabetische volgorde sterker dan de strategieketen op woordlengte.

 

In de set kunnen we ook niet-transitieve deelverzamelingen vinden voor drie of vier spelers.

Voor drie spelers vormen iedere drie opeenvolgende kleuren in de strategieketen op woordlengte een niet-transitieve deelverzameling. Bij vier spelers vormen iedere vier opeenvolgende kleuren in de strategieketen op alfabetische volgorde een niet-transitieve deelverzameling.

Hieronder zie je de schema's voor de winnende strategieën voor spelletjes met 1 dobbelsteen of 2 dobbelstenen.